Algemeen

Unicum: zesde winter op rij zonder officiële strenge vorst

Landelijk- Voor het zesde jaar op rij is strenge vorst in De Bilt uitgebleven. De laatste keer dat het er streng vroor was op 25 januari 2013. Dat de strenge vorst nu al zes jaar op rij uitblijft is uniek en tekenend voor de opwarming van het klimaat. In het verleden kwam het nooit meer dan drie jaar op rij niet tot temperaturen beneden -10 graden in De Bilt.

- advertentie - 
Op 21 januari, de koudste dag van de afgelopen winter, was het in De Bilt -8,1 graden. Op strenge vorst hoeven we in maart zeker niet meer te rekenen. De meeste nachten verlopen zacht met minima van 3-5 graden. Bovendien heeft het na 10 maart in De Bilt nog nooit streng gevroren.
Opwarming van het klimaat
De meteorologen van Weeronline vinden het uitblijven van strenge vorst in De Bilt tekenend voor de opwarming van het klimaat. In het huidige klimaat komt het in de periode van november tot en met begin maart gemiddeld één keer tot officiële strenge vorst. Halverwege de vorige eeuw stond dit klimaatgemiddelde op vier tot vijf.
Eind van deze eeuw zal het normaal zijn dat het ’s winters niet streng vriest. Er zullen ook dan nog periodes zijn waarin het flink kouder is dan normaal, maar koude noorden- of oostenwinden voeren dan minder koude lucht aan dan nu het geval is. Hierdoor komt het minder makkelijk tot strenge vorst.
2009-2013: laatste winters met strenge vorst
Het weer van jaar tot jaar kent een grillig verloop en we zien afwisselend series koude en zachte winters. Zo kwam het vanaf de winter van 2008/2009 tot en met de winter van 2012/2013 wel jaarlijks tot strenge vorst in De Bilt. Er waaiden toen koude winden uit het noorden en oosten. In 2012 verliep de winter grotendeels zacht tot zeer zacht, maar er waren twee zeer koude weken in de eerste helft van februari. Daarin kwam het op maar liefst zeven dagen tot officiële strenge vorst. De Elfstedenkoorts liep hoog op, maar de ijskwaliteit was te slecht om “De Tocht der Tochten” uit te schrijven.
Strenge vorst enkele keer in november en soms in maart
Normaal gesproken is alleen in de wintermaanden december, januari en februari kans op officiële strenge vorst. Toch heeft het in 1921 al op 29 en 30 november streng gevroren tijdens een extreme koude-inval. Het werd toen zelfs -15,0 graden. Ook in 1925 kwam de strenge vorst vroeg in De Bilt, namelijk op 29 november met -11,9 graden. In alle andere jaren sinds 1901 kwam geen officiële strenge vorst voor in november.
In maart is het sinds 1901 in De Bilt op negen dagen afgekoeld tot beneden -10 graden. Vier dagen daarvan staan op naam van 4-7 maart 1971. Op 4 maart 2005 noteerde De Bilt boven een pak sneeuw een kouderecord voor maart: -14,4 graden. In Marknesse (Noordoostpolder)dook de temperatuur toen zelfs naar -20,7 graden. In 1931 kwam het recordlaat tot officiële strenge vorst: op 10 maart werd het -11,2 graden.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close