Algemeen

Eerste officiële storm van 2019 een feit

Landelijk – Voor het eerst in ruim 13 maanden tijd heeft het officieel gestormd in Nederland. Tussen 12:00 en 13:00 uur werd in Vlissingen gemiddeld stormkracht (9 Bft.) gemeten. De zwaarste windstoot tot nu toe werd ook genoteerd in Vlissingen met 108 km/uur. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Sinds 2003 is een stormloze periode niet meer zo lang geweest.

- advertentie - 

Voor zeer zware windstoten van 100-110 km/uur is in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg een waarschuwing extreem weer (code oranje) van kracht. In Zeeland zijn lokaal zelfs windstoten mogelijk tot 120 km/uur. Voor Gelderland en Utrecht geldt code geel voor windstoten tot 100 km/uur. Niet alleen aan zee is sprake van storm. Ook in Westdorpe heeft het gestormd en dat kan vanmiddag op meer plaatsen in het zuidwesten gebeuren.

Vanavond en vannacht is kans op zware windstoten van 80-100 km/uur in de kustgebieden en boven het IJsselmeer. Daarbij waait aan zee een stormachtige (noord)westenwind. Ook morgen en dinsdag blijft het zeer onstuimig met op beide dagen aan zee een stormachtige wind en kans op zware windstoten.

Eerste officiële storm na ruim 13 maanden met relatief weinig wind
Sinds 24 januari 2018 bleef een officiële storm lang uit. Vanaf februari 2018 tot en met februari 2019 waaide het gemiddeld over het land elke maand minder hard dan gebruikelijk. Ook in de afgelopen herfst was het vaak opmerkelijk rustig. Voor het eerst sinds 2007 beleefden we geen officiële herfststorm. Na 13 relatief rustige maanden tapt maart 2019 voorlopig uit een ander vaatje. Komende periode blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd veel wind.

Definities van storm en zware storm
Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close