Algemeen

Veiligheidsvoorschriften voor traumahelikopter

Noord Nederland- Met regelmaat word vanuit de Meldkamer Noord-Nederland de traumahelikopter ingezet bij medische noodsituaties. De komst van een traumahelikopter is vaak een indrukwekkende gebeurtenis en trekt daarom veel bekijks.

- advertentie - 

Mobiel Medisch Team
De traumahelikopter is het vervoersmiddel van het Mobiel Medisch Team. Het team bestaat uit een medisch specialist, dat is en chirurg of een anesthesist/ slaapdokter, een verpleegkundige en een helikopterpiloot.

Soms kan er niet met de helikopter gevlogen worden. Bijvoorbeeld als het weer erg slecht is, bij dichte mist of storm.​ Het team gaat dan met de auto dit is een Audi Q7 die speciaal is aangepast voor het MMT. In de auto zijn dezelfde medische apparatuur en hulpmiddelen te vinden als in de helikopter. De MMT-auto heeft blauwe zwaailichten en een sirene, net als een ambulance. Er passen maximaal vier mensen in de auto. Er kan geen patiënt in vervoerd worden.​​

Vliegen in het donker
De helikopter mag ook ’s nachts overal landen. Er moet wel voldoende ruimte zijn en er mogen niet te veel huizen staan. Dus niet in de bebouwde kom. In het donker dragen de piloot en de verpleegkundige zogenaamde ‘night vision goggles’. Dit is speciale restlichtversterkende apparatuur die het zicht in het donker tot wel 15.000 keer  verbetert. Het nadeel is dat alles wat je door zo’n kijker ziet, groen is.

Foto:  Twitter MKNN

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close