Algemeen

Natste maart sinds ten minste 2008

Landelijk- Maart is hard op weg om de natste maart sinds ten minste 2008 te worden. Nu al is er gemiddeld over Nederland bijna 60 mm regen gevallen, waar normaal in héél maart 68 mm valt. Komende dagen komen er nog tientallen millimeters bij. Ondanks de vele regen blijft het neerslagtekort groot. Sinds 1 april 2018 verdampte er 83 mm meer neerslag dan is gevallen. Normaal is er nu een overschot van 194 mm.
Waar februari nog lenteweer produceerde, verloopt de eerste maand van de lente juist herfstachtig. De meeste regen viel tot nu toe in het noorden van Nederland. Regionaal lopen de neerslagsommen op naar 70-80 mm. Het Friese Kollum spant de kroon met 95 mm. Dat is meer dan normaal in een hele maartmaand valt. Gewoonlijk bedraagt een maandsom in het noorden circa 65 mm. In het zuiden is het deze maand minder nat met in Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant sinds 1 maart circa 40 mm. In De Bilt is 66 mm gevallen.
Het wisselvallige weer houdt voorlopig aan. Volgens het Weeronline-weermodel valt tot en met zondag gemiddeld over Nederland 35 mm regen. Regionaal passeren de neerslagsommen sinds 1 maart dan ook de grens van 100 mm.
 
Droger dan recordjaar 1976-1977 
Nu de lente voor de deur staat en planten weer beginnen te groeien komt de regen als geroepen. Toch is er onvoldoende regen gevallen om de droogte te verhelpen. Gemiddeld over Nederland bedraagt het neerslagtekort namelijk nog steeds 83 mm. Daarmee is het zelfs droger dan in het recordjaar 1976-1977, toen het neerslagtekort op dit moment 63 mm bedroeg.
Na een toenemend neerslagtekort in februari is het tekort in maart flink afgenomen. Toch is de droogte nu nog steeds erger dan in het recordjaar 1976-1977.
In een normale winter wordt de droogte van de zomer ruimschoots gecompenseerd, maar afgelopen winter gebeurde dat niet en bleef het te droog. Mocht het nu een paar weken zonnig, warm en droog blijven, dan kunnen opnieuw problemen ontstaan.
Limburg grootste neerslagtekort
Het neerslagtekort is het grootst in Midden-Limburg met circa 235 mm in Arcen en Ell. Dit is precies het gebied dat deze maand de minste neerslag te verwerken kreeg en waar het al maanden droog is. In het westen is op veel plaatsen geen sprake meer van een neerslagtekort en is er zowaar een neerslagoverschot. In Rotterdam is het overschot het grootst. In de havenstad viel 64 mm meer regen dan verdampte. Dat is nog steeds een kleiner overschot dan normaal. Gewoonlijk is het neerslagoverschot in Rotterdam meer dan 100 mm. Het neerslagtekort en -overschot zijn bepaald van 1 april 2018 tot en met 11 maart 2019.

- advertentie - 
- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close