Algemeen

Mei te koud na dertien warme maanden

Landelijk- Voor het eerst sinds april 2018 beleven we weer een te koude maand, na een recordreeks van dertien te warme maanden op rij. De eerste helft van mei is 3,1 graden kouder verlopen dan normaal. Met in De Bilt 9,3 graden tegen 12,4 graden gebruikelijk staat de eerste helft van mei net niet in de top-10 koudste. In 2010 was het voor het laatst zo koud. Negen jaar geleden werd halverwege de maand slechts een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden genoteerd.

- advertentie - 
De nachten verliepen in de eerste helft van mei opvallend koud. Meetpunt Eelde noteerde aan de grond maar liefst elf van de vijftien nachten een temperatuur onder nul. Op 7 mei daalde de temperatuur op tien centimeter naar -6,6 graden. Op normale waarneemhoogte, 1,5 meter, vroor het op drie dagen. Opvallend detail: in maart en april kwam het in Eelde tot respectievelijk zeven en elf keer tot vorst aan de grond.
Het weerbeeld overdag was helemaal niet verkeerd. De zon scheen flink, maar door een noordelijke wind bleef de temperatuur lager dan wat we normaal in mei kunnen verwachten.
Bijzondere sneeuwval in mei
Het was niet alleen koud, ook kwam het bijzonder laat nog tot sneeuw. Op 4 mei lag in de Limburgse heuvels 4 cm. De laatste keer dat zo laat in de lente ergens in Nederland nog sneeuw lag was in mei 1979.
De rest van de maand verloopt redelijk normaal
De komende dagen loopt de temperatuur op en in het weekend komen we voor het eerst deze maand boven de 20 graden uit. De verwachting is dat de rest van de maand redelijk normaal verloopt. Hierdoor eindigt mei waarschijnlijk kouder dan gebruikelijk.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close