Algemeen

Koningsdag fris en wisselvallig

Regio- Koningsdag belooft een wisselvallige en frisse dag te worden. Op de meeste plaatsen komt de maximumtemperatuur uit op 13-14 graden. Warme kleding en een regenponcho voor tijdens de festiviteiten vandaag zijn geen overbodige luxe. In het hele land is kans op buien en er staat op veel plaatsen een stevige wind, wat het voor het gevoel nog frisser maakt.
Een gebied met buien is net weggetrokken wanneer het koningspaar aan de tocht door Amersfoort begint. Daardoor verloopt het eerste deel van de festiviteiten waarschijnlijk droog. De zon breekt even door, maar al gauw ontstaan stapelwolken. Richting het eind van de tocht neemt de kans op buien toe. Tijdens de tocht door Amersfoort is het een graad of 12, maar de matige zuidwestenwind zorgt ervoor dat het enkele graden kouder aanvoelt.
Buien en veel wind
Vanochtend vroeg is het overwegend bewolkt en trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend wordt het vanuit het westen geleidelijk tijdelijk droog en breekt de zon door. Het buiengebied verlaat ons land om ongeveer 14:00. In de loop van de ochtend ontstaan in gebieden waar de zon schijnt gauw stapelwolken en aan het eind van de ochtend krijgt het westen te maken met nieuwe buien.
Goed weer voor de vrijmarkten wordt niet. Naast buien is er namelijk sprake van een aantrekkende wind. In de vroege ochtend is de zuidwestenwind op de meeste plaatsen nog matig, maar in de loop van de ochtend wordt deze in het westen vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft) en in het oosten matig tot vrij krachtig (4-5 Bft).
Klap onweer
Vanmiddag zijn er flinke stapelwolken met tussendoor zonnige momenten. Vanuit het westen trekken buien over het land. De felste buien zijn voor het zuiden en zuidoosten en daarbij is kans op een klap onweer. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit op een enkele bui na droog. In het uiterste oosten duurt het tot het eind van de middag voordat de buiigheid afneemt.
Met maxima van 13 à 14 graden is het fris. Bovendien is het kouder dan normaal. Temperaturen van 14-17 graden zijn eind april gebruikelijk. Met een matige tot vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind is het verstandig om je goed aan te kleden als je erop uit wil gaan. Aan de zuidwestkust komt zelfs tijdelijk een harde wind te staan (7 Bft). Daar zijn windstoten mogelijk van circa 65 km/uur. In het binnenland haalt de wind uit naar ongeveer 50 km/uur. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur rond 9 graden, maar tijdens buien is het voor het gevoel nog een paar graden kouder.
Op de meeste plaatsen neemt de wind in de avond weer in kracht af. In het westen kan de wind wel nog een tijd (vrij) krachtig blijven. Vanuit het westen neemt de kans op buien opnieuw toe, dus wie in de late uurtjes gaat stappen moet rekening houden met het natte weer.

- advertentie - 
- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close