Algemeen

Kinderarts Ommelander Ziekenhuis kijkt mee tijdens speciaal kinderspreekuur bij huisartsen in de Pekela’s

Pekela- Driekwart van de Nederlandse kinderen gaat minstens één keer per jaar naar de huisarts. Eén op de vijf bezoeken aan de huisarts betreft een kind. Om het kind zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk kennis zo goed mogelijk te benutten. Het is soms lastig voor kinderen onder woorden te brengen wat er aan de hand is, ouders zijn ongerust en willen zekerheid, maar liever niet onnodig naar het ziekenhuis. En de huisarts wil wel graag een juiste diagnose.

- advertentie - 

Een maandelijks spreekuur van de huisarts en de kinderarts biedt uitkomst om gezamenlijk te kijken naar wat er bij een kind speelt. Hierbij wordt zowel de kennis van de kinderarts met betrekking tot de aandoeningen bij kinderen optimaal benut als de kennis van de huisarts over de gezinssituatie. In Oude en Nieuwe Pekela werpt het al zijn vruchten af.

Kinderspreekuur bij de huisarts
Huisartsen Gerard Kouwenhoven en Dirk-Jan Roelfsema uit Nieuwe Pekela en Marjolijn Zwart uit Oude Pekela werken samen met kinderarts Margot Boeve uit het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Zo kijkt Boeve mee tijdens een speciaal kinderspreekuur in gezondheidscentrum Het Dokhuis waar Zwart haar praktijk heeft.

Zwart over de samenwerking: “Kinderen die op het spreekuur komen, hoeven niet altijd doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. Buikpijn- en eczeemklachten kunnen in veel gevallen heel goed door de huisarts behandeld worden. Door het gezamenlijke spreekuur is er snel duidelijkheid over de behandeling, kunnen kinderen vaak bij hun vertrouwde huisarts blijven en hoeven ze niet ver(der) te reizen dan nodig is.”

Hoe werkt het precies?
De kinderen komen op het spreekuur van de huisarts. “Tijdens dit bezoek bespreken we de klachten en bekijken we of het kind in de huisartsenpraktijk geholpen kan worden of dat het kind doorverwezen moet worden naar het ziekenhuis,” legt Boeve uit. “Zo is bijvoorbeeld vaak de bevestiging van een kinderarts dat een ruisje bij het hart echt onschuldig is voldoende. Ook kan ik direct de adviezen en eventuele medicijnen samen met de huisarts bespreken.”

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close