Regionaal Nieuws

Cultuurproject Gronings Vuur van start

Groningen – Op 7 maart gaf gedeputeerde Henk Staghouwer het officiële startschot voor het project ‘Gronings Vuur’. Dit cultuurproject gaat in de periode van september 2019 tot december 2020 als een lopend vuurtje door zeven gemeenten van de provincie Groningen. De reis gaat in een periode van steeds vijf weken van gemeente naar gemeente en boort daar de energie voor de toekomst van de provincie aan. In iedere gemeente komt een zelfgekozen maatschappelijk thema centraal te staan.

- advertentie - 

Met Gronings Vuur wil de provincie een impuls geven aan het versterken van de culturele organisaties en de samenwerking in de regio. Nu diverse gemeenten in de provincie Groningen na de herindeling hun nieuwe samenstelling hebben gevonden, is het moment er om samen met de culturele partners energie voor de toekomst te genereren. Op dit moment zijn er veel mensen, organisaties en initiatieven die samen nieuwe wegen zoeken én vinden. Die energie wordt met Gronings Vuur aangewakkerd en door de provincie heen verbonden.

Rode draad
De energie die er onder de inwoners in deze provincie is voor de uitdagingen van deze tijd vormt de rode draad in Gronings Vuur. Het cultuurproject haalt deze energie met cultuurmakers en de gemeenschap op in de vorm van verhalen over vroeger en de toekomst. Deze verhalen worden getoond door bijvoorbeeld een lied, foto’s, film of archeologische vondsten. Per gemeente sluit Gronings Vuur af met een ’theatrale museale rondleiding’ waar het verhaal van de gemeente wordt verteld en alles samenkomt.

Energie voor de toekomst
De invulling van het project wordt met de lokale culturele organisaties verder ontwikkeld, in samenwerking met provinciale maatschappelijke en culturele organisaties. Zo wordt er onder andere actief samengewerkt met VRIJDAG, amateurkunstondersteuning en De Verhalen van Groningen. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en het eigen ‘vuur’ in te brengen. De reis stopt uiteindelijk op een nog te bepalen plek in de provincie. Dat wat opgehaald is, wordt dan met inwoners gedeeld en gevierd. Ook vindt dan een gesprek over de toekomst plaats.

Meer informatie
Op de website www.groningsvuur.nl wordt in de komende tijd bekendgemaakt hoe er meegedaan kan worden en waar Gronings Vuur naartoe gaat en wanneer dat gebeurt.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close