Algemeen

Zorg in buurt met een speciaal kinderspreekuur

Pekela- Om kinderen en hun ouders zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk kennis zo goed mogelijk te benutten. Een maandelijks gezamenlijk spreekuur van de huisarts en de kinderarts biedt uitkomst. In Oude en Nieuwe Pekela is het een succes.

- advertentie - 

Zorg in buurt met een speciaal kinderspreekuur
Huisartsen Kouwenhoven en Roelfsema uit Nieuwe Pekela en huisarts Marjolijn Zwart uit Oude Pekela werken samen met kinderarts Margot Boeve uit het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) te Scheemda. Zo kijkt Boeve mee tijdens een speciaal kinderspreekuur in huisartsencentrum Het Dokhuis waar Zwart haar praktijk heeft.

Zwart over de samenwerking: “Kinderen die op het spreekuur komen, hoeven niet altijd doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. Wij willen de zorg graag hier in de praktijk houden. Hierdoor hoeven de kinderen niet ver te reizen naar een ziekenhuis en hoeven zij ook niet lang op een afspraak te wachten.”

Hoe werkt het precies? 
De kinderen komen op het spreekuur van de huisarts. “Dan zijn er 3 mogelijkheden”, legt Zwart uit. “Ik bekijk of ik een kind in de huisartsenpraktijk kan helpen, of ik maak een afspraak op het kinderartsspreekuur in de huisartsenpraktijk of ik verwijs door naar het ziekenhuis.” Soms kiest Zwart voor een telefonisch overleg met de kinderarts wanneer ze hulp nodig heeft om een goede behandeling te kiezen.

Wat zijn de voordelen?
“Kinderen worden laagdrempelig geholpen. De zorg is dichtbij en daardoor is de reistijd ook korter. Het is een 100 procent succes en zeer leerzaam voor mij als huisarts”, zegt Zwart. Ook kinderarts Boeve leert veel van het gezamenlijke spreekuur. “Ik leer meer over wat de huisarts allemaal ziet en doet. En ik krijg meer achtergrondinformatie over de gezinssituatie. Samen kijken we wat we kunnen verbeteren voor het kind en zo nodig het gezin”, legt Boeve uit.

Doordat niet alle kinderen direct naar het ziekenhuis worden verwezen, worden de kosten alleen bij de huisarts gemaakt. “Ziekenhuiskosten zijn altijd hoger dan huisartsenkosten en dit project zorgt dus voor een algehele kostenverlaging”, zegt Zwart.

En hoe nu verder?
“Deze vorm van geneeskunde waarbij een ziekenhuisarts meekijkt met de huisarts wordt de nieuwe geneeskunde”, zegt Zwart. “Zo blijft de zorg betaalbaar en dat zal iedereen op den duur voelen in zijn portemonnee.”

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close