Algemeen

Pasen dit jaar uitzonderlijk warm

Landelijk- De lente viert deze Pasen hoogtij. Uitgerekend in het paasweekend belooft het heerlijk weer te worden met veel zon en maxima van 20-22 graden. Daarmee is de kans zelfs groot dat Pasen een plekje in de top-10 van warmste paasdagen ooit gemeten weet te bemachtigen. Wie paaseieren gaat zoeken hoeft niet te vrezen voor een nat pak. De kans op regen is uitermate klein.

- advertentie - 
 
Het contrast met afgelopen weekend kan haast niet groter. Afgelopen zaterdag trokken sneeuwbuien over het land en werd het maximaal slechts 6-9 graden. Tijdens buien daalde de temperatuur zelfs naar een paar graden boven nul en was het ronduit koud. Hoe anders is het weer aankomende zaterdag, precies een week later. Met middagtemperaturen van 20-22 graden is het maar liefst veertien graden warmer en beleven we de warmste dag van het jaar tot nu toe. De zon maakt het weerbeeld compleet en het is dan ook heerlijk weer om erop uit te trekken.
Zomerse 25 graden?
Zondag, Eerste Paasdag, doet zijn naam eer aan. De zon schijnt volop en daardoor wordt het al gauw warm. De paasbrunch kun je dit jaar dan ook in de tuin houden. De maxima komen uiteindelijk uit op 19-22 graden.
Ook op Tweede Paasdag is het waarschijnlijk volop lente met zonnige perioden en maxima van 19-21 graden. Sommige weermodellen berekenen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden. Dat zou uitzonderlijk zijn. Slechts een keer verliep een van de paasdagen zomers warm. Tijdens de Eerste Paasdag van 24 april 2011 werd het 26,0 graden. De kans op maxima van 25 graden of meer is op dit moment 5%. In het koudste scenario wordt het paasmaandag ‘slechts’ 14 graden. De kans hierop is 10%. Normaal is het op 22 april 13-16 graden.
Een top-10-notering in de lijst van warmste paasdagen lijkt met deze temperaturen vrij zeker. De kans dat het ook de warmste Pasen ooit gemeten wordt is vrij klein. Het‘paaswarmterecord’ werd behaald in 2011. De gemiddelde maximumtemperatuur over beide paasdagen bedroeg toen 25,0 graden. Warm weer is met Pasen bijzonder. Vaak is het juist koud.
Zonnige en warme aanloop
Ook in de aanloop naar Pasen staat vrij zonnig en warm weer in het verschiet. Vandaag is het 14-17 graden, maar komende dagen wordt het geleidelijk warmer. Vrijdag kan het 20-23 graden worden. Morgenmiddag en woensdag is in het zuiden wat meer bewolking aanwezig met kans op een regen- of onweersbui. De rest van de week blijft het overal droog.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close