Algemeen

Nog één keer vorst: koude nachten bijna voorbij

Landelijk- Hou je warme dekens nog even paraat en zet vorstgevoelige planten binnen. Komende nacht kan het in het oosten en noordoosten namelijk 2 graden vriezen! Na morgen is de kou uit de lucht. De rest van de week verlopen de nachten namelijk een stuk zachter met 5 tot 10 graden.

- advertentie - 

In het noordoosten en oosten kan het komende nacht breed opklaren. Er staat nauwelijks wind en daardoor daalt de temperatuur als een baksteen. Lokaal kan het in Groningen, Drenthe en Overijssel zelfs 2 graden vriezen! Zo koud als in het oosten en noordoosten wordt het in het midden en zuiden niet. Wolkenvelden zorgen ervoor dat de temperatuur slechts moeizaam daalt. De minima komen uit op +1 tot +3 graden.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het een stuk zachter. Bewolking en regen breiden zich vanuit het zuidwesten over het land uit. De minimumtemperaturen variëren van 3 graden in het noordoosten tot 8 in Zeeland.

De zachtere nachten luiden geen periode van warm en zonnig lenteweer in, integendeel! Dinsdag is het grijs en nat. Met 13-15 graden blijft het een paar graden kouder dan normaal. Ook donderdag staan buien op het menu en is het 13-16 graden. Het wisselvallige weer met temperaturen die een paar graden lager zijn dan normaal houdt voorlopig aan.

Lokale vorst: het komt in mei vaak voor!
Dat het in mei ergens in Nederland vriest is niet zo bijzonder. Vrijwel elk jaar komt het in de maand mei tot lokale vorst. Dat de vorst van komende nacht niet zo bijzonder is, bewijst 1 mei 1962. Die nacht vroor het in Deelen (Veluwe) maar liefst 4,5 graden! Bovendien kan het nog veel later vriezen dan nu. Recordlaat vroor het op 18 juni 1955 met in Witteveen (Drenthe) -0,8 graden en op 19 juni 1923 in Den Helder met -0,3 graden.

Vorst in De Bilt wél bijzonder
In De Bilt koelt het in de nacht van maandag op dinsdag af naar een graad of 1. Wanneer het breed opklaart kan het ook op het hoofdstation tot vorst komen. Dat zou bijzonder zijn, want in De Bilt vriest het in mei slechts eens in de zes jaar.

De laatste keer dat het in De Bilt in mei tot vorst kwam was op 10 mei 2017. Die nacht daalde het kwik op het hoofdstation naar -0,1 graden. In Deelen (Veluwe) vroor het zelfs 1,6 graden! Sinds 1901 heeft het in De Bilt 69 keer gevroren in mei. De laatste 40 jaar kwam het in 1981, 1982, 1996, 1997, 2016 en 2017 tot vorst op het hoofdstation.

In De Bilt staat de laatste officiële vorstdag van het ‘winterseizoen’ op 28 mei 1961. Die dag daalde de temperatuur op het hoofdstation naar -0,2 graden.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close