Algemeen

Na vandaag een stuk kouder In de nachten grote kans op vorst

Landelijk- Na vandaag wordt het beduidend kouder lenteweer. Met vanaf woensdag maxima rond 11 graden is het circa tien graden kouder dan gistermiddag en vandaag. Ook waait er een frisse oosten- tot noordoostenwind. Vanaf de nacht naar donderdag is een aantal nachten grote kans op vorst. Vooral fruittelers moeten hierop bedacht zijn.

- advertentie - 

Vanaf woensdag tot en met zaterdag komen de middagtemperaturen uit tussen 9 graden in het noorden en 12 in het zuiden. Woensdag start in de zuidelijke helft van het land nog vrij bewolkt. Vanuit het noordoosten breekt de zon door. Donderdag en vrijdag worden twee zonnige dagen.

De matige, aan de noordkust (vrij) krachtige, noordoostenwind maakt het voor het gevoel nog wat kouder dan de thermometer aangeeft. De 9 graden ’s middags in het noorden voelt aan als 4-6 graden en de maximumtemperatuur van 12 graden in het zuiden voelt aan als een graad of 9.

Grote kans op vorst in de nachten tot en met zondag
In de tweede helft van de week neemt de kans op vorst in de nachten toe. In de nacht naar donderdag kan de temperatuur vooral in het noorden, midden en oosten van het land tot net onder het vriespunt dalen. Aan de grond komt het dan op veel plekken tot lichte vorst.

De nachten erna verlopen nog kouder met op normale waarneemhoogte landinwaarts minima tussen 0 en -3 graden en aan de grond mogelijk lokaal zelfs matige vorst.

Na komend weekend neemt de kans op nachtvorst af en klimmen de maxima naar 15-16 graden. Daarbij wordt het licht wisselvallig met zon, maar ook een enkele bui.

Beschermende ijslaag
Fruitbomen staan in bloei en een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close