Algemeen

Het belooft deze week flink zonnig te worden

Landelijk – Haal je zonnebrandcrème maar vast uit de kast, het belooft namelijk flink zonnig te worden! De temperatuur loopt geleidelijk op en vanaf donderdag kan het regionaal 20 graden worden! Het zonnige weer heeft een keerzijde: met zonkracht 6 kan een lichte huid al in een kwartier verbranden.

- advertentie - 

Maandag is het best fris met maxima van 12-15 graden. Het is dan ook verleidelijk om in de zon te vertoeven. De felle meizon geeft namelijk veel warmte en zeker uit de wind is het voor het gevoel heel aangenaam. Ga je buiten in de zon lunchen, of lekker op het terras of in de tuin van het zonnetje genieten? Vergeet dan niet om je in te smeren, of je met bijvoorbeeld lange mouwen te beschermen tegen de zon. De UV-index bedraagt namelijk een 6 en dat betekent dat een lichte huid al binnen 15 minuten kan verbranden.

De zon is morgen het krachtigst in het zuiden. Daar is de UV-index een ruime 6. In het noorden is de zonkracht 5 à 6. Bovendien zorgen stapelwolken er in het noorden en oosten voor dat het zonlicht soms getemperd wordt. In het zuiden en westen blijft de zon de hele dag volop schijnen.

Het is fris, dan verbrand ik toch niet snel?
Vaak wordt gedacht dat je bij hogere temperaturen sneller verbrandt. Dit is niet zo. Verbranding is namelijk puur afhankelijk van de kracht van de zon en hoe licht je huid is. Wel kan bijvoorbeeld water ervoor zorgen dat je sneller verbrandt. Wanneer je in het zwembad ligt werkt het water als een soort spiegel, waardoor extra veel zonnestralen je huid bereiken. Hetzelfde gebeurt op het strand. Ook zand weerkaatst namelijk een deel van het zonlicht.

Warm lenteweer op komst
De vrij zonnige maandag is een aanzet naar warmer weer. Dinsdag loopt het kwik op naar 14-17 graden en woensdag 15-19 graden. Dit zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Toch zal het best warm aanvoelen, omdat het lange tijd kouder is geweest dan gebruikelijk. Het blijft droog en het weerbeeld bestaat uit zonnige perioden en stapelwolken. De zon blijft met een UV-index van 5-6 krachtig en verbranding ligt dus op de loer.

Vanaf donderdag wordt het regionaal ruim 20 graden. Wel gaan de hogere temperaturen met meer wolkenvelden gepaard en neemt de kans op buien toe. Daarbij kan het onweren. Het warme lenteweer met middagtemperaturen van 20 graden of meer, zonnige perioden en enkele regen- en onweersbuien lijkt ook na aankomendweekend aan te houden.

 

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close