Algemeen

Droogteseizoen weer van start

Landelijk- In april 2019 staan we aan de start van een nieuw droogteseizoen. Ieder jaar brengt de LCW (Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling) in deze periode een startbericht uit waarin de uitgangssituatie voor het nieuwe droogteseizoen wordt beschreven. Wat is de actuele stand van zaken op dit moment? En wat doet de LCW in deze periode?

- advertentie - 

In 2019 is er sprake van een normaal tot iets droger begin van het seizoen. Nog niet overal is de grondwaterstand hersteld na de droogte van 2018. Dat is vooral het geval in de hoger gelegen delen van Nederland. De aanvoer van water door de grote rivieren is normaal voor de tijd van het jaar.

Zomerpeil
Op veel plaatsen zijn waterschappen en Rijkswaterstaat bezig om het zomerpeil in te stellen. Het zomerpeil is hoger dan het winterpeil. Waar nog nodig en mogelijk wordt het (grond)watersysteem verder aangevuld. Overal wordt de grondwaterstanden extra goed in de gaten gehouden, vooral op de hogere gebieden.

De waterkwaliteit van het oppervlaktewater is overal op orde. Er is voldoende water beschikbaar in de komende weken om in de watervraag te kunnen voorzien. De uitgangssituatie is normaal tot droger dan normaal. Regionaal zijn er grote verschillen. Vooral op de hoger gelegen delen van Nederland is het droger dan normaal.

Droogtemonitor en LCW
Wanneer er sprake is van een (dreigend) watertekort of droogte, stelt de LCW een droogtemonitor op. Hierin worden de huidige situatie en de verwachtingen beschreven voor een eventueel watertekort of droogte. De informatie is gebaseerd op gegevens van waterschappen, KNMI en Rijkswaterstaat.

Aan het begin van het droogteseizoen (april) wordt een start-droogtemonitor uitgegeven. In een periode van daadwerkelijke droogte verschijnt de droogtemonitor elke twee weken of vaker als dat nodig is. We verspreiden de berichten onder onze waterpartners zolang er sprake is van (kans op) watertekorten.

Dagelijkse monitoring
Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Tijdens het droogteseizoen (jaarlijks van april tot oktober) gebeurt dit intensiever, omdat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen een grotere kans op watertekorten aanwezig is.

 

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close