Algemeen

Bevrijdingsdag: kans op zonnig weer

Landelijk- Na een van de natste Koningsdagen ooit gemeten, lijkt Bevrijdingsdag wél droog weer te brengen. 5 mei is de kans op regen slechts 20%. Daarbij is het waarschijnlijk vrij zonnig. Hoe warm het wordt is nog flink onzeker. Vorig jaar verliep Bevrijdingsdag zonovergoten. Met in De Bilt exact 22 graden was 5 mei 2018 goed voor een 8e plek in de lijst met warmste Bevrijdingsdagen.
 
Volgende week zondag ligt er een hogedrukgebied boven onze omgeving. Dit levert een grote kans op droog en vrij zonnig weer op. Volgens de meest waarschijnlijke verwachting is de middagtemperatuur met circa 16 graden vrij normaal voor de tijd van het jaar, maar de temperatuurverwachting is behoorlijk onzeker.
In het warmste scenario komt de maximumtemperatuur uit op circa 25 graden. De kans op dit warme weertype is op dit moment 15%.
Warme Bevrijdingsdag nog geen zekerheid
Er zijn berekeningen van weermodellen (circa 40%) die voor een kouder weertype gaan met maxima van 15 graden of lager. De koudste berekeningen komen met maxima van slechts 10 graden. Daarbij waait er een koude noordoostenwind en is kans op een lokale bui. De kans op dit scenario is slechts 10%.
Warmste en koudste Bevrijdingsdagen
Het kan nog warmer dan 25 graden. Zo was het op 5 mei 1990 in De Bilt recordwarm met maar liefst 27,8 graden. Het leek wel zomer die dag en de zon stond te blaken aan de hemel. In totaal werden 13,5 zonuren gemeten, goed voor een 5de plaats van zonnigste Bevrijdingsdagen.
Dat het heel ander weer kan zijn bewijst 5 mei 1979. In De Bilt was het toen de koudste Bevrijdingsdag met slechts 7,2 graden. De editie van 1957 verliep kletsnat met maar liefst 14 mm regen.

- advertentie - 
- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close