Algemeen

Berkenpollenseizoen piekt veel klachten verwacht door overwegend droog weer

Landelijk- Mensen met een berkenpollenallergie kunnen komende tijd veel klachten verwachten. Dit melden Weeronline, Wageningen University en het LUMC. Het berkenpollenseizoen piekt momenteel en bovendien blijft het vanaf vandaag voorlopig overwegend droog. Hierdoor neemt de hoeveelheid pollen in de lucht komende week flink toe. De kans op hooikoorts door berkenpollen is dan ook groot.
Uit pollentellingen van het LUMC van afgelopen week blijkt dat het berkenpollenseizoen volop is begonnen. Van de boomsoorten is de berk de grootste veroorzaker van hooikoorts. De berk verspreidt sterk allergeen pollen. Door het mooie weer neemt de kans op overlast komende week verder toe. Volgens de verwachting van Weeronline blijft het komende week vaak droog, waardoor de concentratie pollen in de lucht flink toeneemt. Tijdens warme en zonnige dagdelen produceren de katjes van de berk veel pollen. Bovendien wordt met wind uit richtingen tussen zuid en noordoost veel pollen aangevoerd uit België en Duitsland.
Volgens het Pollenplannermodel van de Wageningen University zal de piekperiode van het berkenpollenseizoen duren tot rond 17 april en zal het berkenpollen op 30 april vrijwel uit de lucht zijn verdwenen. Uit de pollentellingen van het LUMC blijkt dat de dag waarop de hoogste berkenpollenconcentratie voorkomt per jaar enorm kan verschillen. Zo werd in 1982 pas op 15 mei het hoogste berkenpollenaantal geteld en in 1990 al op 2 april.
Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei
Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen nu nog ongestoord genieten van fraaie lentedagen. Op basis van de huidige temperatuurverwachtingen wordt de start van het graspollenseizoen begin mei verwacht.
Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei. De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april. Tijdens zonnige en warme perioden zal het gras flink groeien, maar ook is het belangrijk dat er zo nu en dan wat regen valt. Droogte kan een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep wortelt verdroogt het snel.
De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een paar miljoen Nederlanders klachten.

- advertentie - 
- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close