Gemeente

Pekela ontvangt miljoenen van het Rijk voor aardgas vrije woningen

Pekela- De gemeente Pekela gaat op korte termijn miljoenen euro’s uitgeven om zo’n vijfhonderd woningen van het aardgas af te halen. Politiek Pekela heeft 75.000 euro beschikbaar gesteld voor een extern bureau dat het project gaat voorbereiden en begeleiden. Dat was nodig om het miljoenenproject te kunnen starten.

- advertentie - 

De gemeente krijgt vier miljoen euro subsidie van het Rijk voor het aardgasvrij maken van de woningen. Ongeveer 2,9 miljoen staat al op de rekening van Pekela, de rest volgt binnenkort. De 75.000 euro wordt betaald uit die miljoenen.

Cowboys
‘Wij hebben de deskundigheid nodig’, laat wethouder Jaap van Mannekes weten tegenover RTV Noord over de samenwerking met een extern bureau. ‘De projectleider kan mensen bij elkaar brengen, het proces begeleiden en heeft kennis van zaken.’De wethouder vervolgt: ‘Hij weet ook welke bedrijven wij moeten hebben, zodat wij geen cowboys in Pekela krijgen.’

Zonnepanelen en warmtepompen.
Ongeveer de helft van de vier miljoen euro is voor zonnepanelen en warmtepompen en het dichten van kieren. De woningen die worden aangepakt staan in Boven Pekela, buurtschap Doorsnee en een deel van Nieuwe Pekela.

De bewoners krijgen binnenkort iemand aan de deur die vertelt over het project en zal vragen of zij mee willen doen. Ze kunnen vervolgens geld lenen van het beschikbaar gestelde bedrag. ‘Zo kunnen mensen die wat minder geld hebben ook meedoen’, zegt Van Mannekes. Het is de bedoeling dat eerst vijftien woningen worden aangepakt. Andere huizenbezitters kunnen daar kijkje nemen en bepalen of zij datzelfde traject in willen gaan.

Groen gas
De andere twee miljoen euro gaat naar de bouw van een groengasfabriek waar rioolslib wordt omgezet in groen gas. De twee miljoen euro is niet voldoende om de groengasfabriek te realiseren. De initiatiefnemers zoeken nog investeerders om mee te doen in het project. Aardgasvrije proeftuin

De gemeente Pekela krijgt de miljoenen als onderdeel van het landelijke project ‘aardgasvrije proeftuin’, Doel van dat project is om woningen van het aardgas af te halen. Niet alleen Pekela deed een succesvolle aanvraag. Ook de gemeenten Groningen, Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Oldambt krijgen geld. Zij vroegen gezamenlijk ruim dertig miljoen euro aan.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close